Kotleto-pulpety z warzywami

Kanapki z żółtym serem, ewentualnie tosty, może parówki, a na obiad mięso z ziemniakami i surówką. Niezbyt fantazyjny jadłospis, prawda? Tak było kiedyś, ale od kilku lat moje menu staje się coraz bardziej różnorodne, a co najważniejsze – smaczne. Bez kokieterii i czarowania mogę powiedzieć, że jest to wielka zasługa Juli.

Choć pozostałem tradycjonalistą, a jedno z moich ulubionych dań to nadal kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustką, to nie zamykam się przed innymi smakami. Nie tylko jako konsumujący, ale także kucharzący. Nigdy nie trzeba mnie było zaganiać do pomocy w kuchni, mam nawet swoje popisowe pozycje w menu, ale teraz mam po prostu ochotę na gotowanie. Szczególnie, jeśli robię do dla współpodróżniczki życiowej.

I tak, stwierdziłem, że przygotuje coś, co połączy moje przywiązanie do mięsa z warzywnymi wpływami Juli. Padło na „kotleto-pulpety”.

Przygotowałem mięso mielone z indyka (uprzedzając ewentualne pytania – nie, nie było z firmy na S.), paprykę, młodą cebulkę, ząbek czosnku, pietruszkę i jajko. Wrzuciłem do miski, posoliłem, popieprzyłem i wymieszałem, a potem uformowane kulki, a może raczej placki, po obtoczeniu w bułce tartej podsmażyłem na patelni. Potrzebny czas – jakieś 20 minut?

Do tego pieczone ziemniaczki, surówka z buraczków i obiad gotowy ;)

Kuchcik poleca.

kotpul0

kotpul1

kotpul2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam