Gruszki do poduszki

Za oknami ciemno, szaro i ponuro. Ale my się nie dajemy i w te dobijające pogodą dni staramy się dostarczyć naszym organizmom jak najwięcej endorfin. Jak? Nooooo sposobów jest trochę, a jednym z nich jest na pewno gotowanie. Wiadomo przecież – przez żołądek do serca ;)

Jula jest łasuchem słodkościowym, a ja lubię robić jej niespodziewanki. Szczególnie kulinarne, jak prawdziwy master chef :) Tym razem padło na gruszki na gorąco w sosie czekoladowym.

Co trzeba zrobić, żeby przygotować taki pyszny deser? Już opisuję. Obrane gruszki (zostawiamy ogonki) wkładamy do rondelka, w którym wcześniej z cukru i szklanki wody należy przygotować syrop. Dodajemy kilka goździków i cynamon. Jeśli owoce nie są całkowicie zanurzone, dolewamy wody. Całość gotujemy jakieś 10-15 minut na małym ogniu.

W tym samy czasie można przygotować sos. Śmietanę i mleko podgrzewamy w garnuszku do momentu, kiedy zgęstnieją. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i czekoladę w kawałkach, a potem mieszamy aż wszystko się rozpuści.

Gruszki wyjmujemy , polewamy sosem i podajemy łasuchom :) Smacznego!

A i jeszcze składniki:

  • 2 duże gruszki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cynamon,
  • goździki,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • łyżka masła,
  • 20 dag czekolady.

M.

gru1

gru2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam