Elgstek, czyli jak zjedliśmy łosia

Jakiś czasu temu odwidzieliśmy Szwecję, ale jedynym śladem po naszej wyprawie w tamte strony jest kilka słów o niesamowitym miejscu – wyspie Ingarö. Cały czas nie możemy się jednak zabrać do napisania czegoś o mieście uznawanym za jedno z najdroższych na świecie, o Sztokholmie.

Nasza  letnia, szwedzka wyprawa miała jednak niedawno pewien kulinarny epilog. Przyleciał do nas bowiem łoś, a bardziej precyzyjnie – jego mięso.

Egzotyczny rarytas wprawiłby nas pewnie w spory kłopot, jak je przyrządzić… gdyby nie nasza szwedzka kollega, Marysia, która zna się na rzeczy i przygotowała przepyszny Elgstek – smażone mięso podawane w plastrach z pieczonymi ziemniakami lub z kaszą, warzywami, borówkami i sosem winnym.

Śmiałkom, którzy chcieliby sami poeksperymentować ze skandynawskimi przysmakami (i tak całkiem przypadkiem weszliby w posiadanie świeżutkiej łosiny) podpowiadamy, że mięso przed obróbką należy skruszyć, wieszając je w ciemnym i chłodnym miejscu, a potem jeszcze marynować przez kilka godzin w winie.

W polskiej sieci bardzo trudno znaleźć sensowny przepis na danie z łosia (google poprawia na łososia) i jedyne, co nam wyskoczyło sugestia pieczonej polędwicy, steków, plastrów wędzonego mięsa z jajecznicą i świeżym koperkiem. Niestety bez szczegółów.

W naszym mniemaniu mięso łosia smakiem w sumie nie różni się jakoś bardzo od wieprzowiny czy cielęciny. Ma dość specyficzny zapach i czuć metaliczny posmak, ale to dlatego, że jak wyczytaliśmy, jest bogatym źródłem żelaza, fosforu i cynku. I prozdrowotnie – jest dużo mniej tłuste oraz zawiera mniej cholesterolu niż inne mięsa.

Łoś był smaczny, jednak zgodnie stwierdzamy, że szyneczka z renifera jedzona na tarasie w Ingarö wygrywa :)

IMG_20140401_135056

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam